Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Διδακτικές Προτάσεις, επιμόρφωση Β1 Επιπέδου


Διδακτικές Προτάσεις

1.       Χρήση διαδραστικού βιβλίου Ιστορίας Β΄ Λυκείου: Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου 565 -1815

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2, Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ : ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (843-1054): β. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο Εκκλησιών και το Πρώτο Σχίσμα

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει μια σειρά εικονογραφημένων επεισοδίων μικρού μήκους με τίτλο:  Στα βήματα ενός μοναχού το 10ο αιώνα στο Βυζάντιο.


Οι μαθητές παρακολουθούν  συγκεκριμένα επεισόδια σε ομάδες κι έπειτα κάθε ομάδα αναλαμβάνει  δημιουργικές δραστηριότητες όπως οι παρακάτω:

Ø  Πώς φαντάζεστε τα παιδικά χρόνια του Θεόδωρου; Γράψτε τη δική σας ιστορία σε 200-250 λέξεις

Ø  Με αφορμή το 2ο επεισόδιο ζωγραφίστε μια αντιπροσωπευτική εικόνα κ.τ.λ.



2.       Ένα ψηφιακό περιβάλλον που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της ιστορίας Α΄΄ Α΄ Λυκείου είναι το Google Arts & Culture  (https://artsandculture.google.com/



Προτάσεις:

Ø  «Κυνήγι θησαυρού»: Πραγματοποίηση εικονικής περιήγησης στο Μουσείο της Ακρόπολης (δίνονται οδηγίες για τα επίπεδα του μουσείου) και προσπάθεια εντοπισμού συγκεκριμένων εκθεμάτων για τα οποία έχει προηγηθεί ενημέρωση (περίοδος, τι απεικονίζουν κτλ.), ώστε οι ομάδες να αντιληφθούν πού πρέπει να ψάξουν. Ενδεικτικά εκθέματα προς αναζήτηση: Μοσχοφόρος, Έφηβος του Κριτία, Ιππέας (δυτική ζωοφόρος).

Ø  «Γινόμαστε ξεναγοί»: Οι ομάδες περιηγούνται στο πρώτο ή στο τρίτο επίπεδο του μουσείου (τα δύο επίπεδα για τα οποία διατίθεται εικονική περιήγηση). Επιλέγουν δύο εκθέματα που θεωρούν ενδιαφέροντα, μελετάνε τις σχετικές πληροφορίες που παρέχει το περιβάλλον, ετοιμάζουν μία σύντομη παρουσίαση σε power point και την παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης.



3.       Δημιουργία ιστολογίου στο μάθημα της Ν. Γλώσσας Β΄ Λυκείου


Θεματική Ενότητα: Ρατσισμός - Στερεότυπα

Διαδικασία:

1η ώρα

Στο εργαστήριο πληροφορικής δημιουργούμε ιστολόγιο στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο  (https://blogs.sch.gr)  . Με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας επιλέγουμε το όνομα του ιστολογίου. Ενδεικτικό όνομα: Scripta manent. Δίνεται συγκεκριμένος  χρόνος στους μαθητές για να εξοικειωθούν με το περιβάλλον σε ομάδες 4-5 ατόμων. Κάθε ομάδα (με φθίνουσα καθοδήγηση του εκπαιδευτικού) αναλαμβάνει να συνθέσει ένα πολυτροπικό κείμενο για τις συνέπειες μιας όψης του ρατσισμού (για τις οποίες συζητήσαμε το προηγούμενο δίωρο στην τάξη.)

Ενδεικτικά:

Ομαδα Α: Σεξισμός

Ομαδα Β: Φυλετικός ρατσισμός

Ομαδα Γ: Κοινωνικός ρατσισμός

Ομαδα Δ: Θρησκευτικός ρατσισμός

Γίνεται ανάρτηση των κειμένων στο ιστολόγιο.

2η ώρα

Κάθε ομάδα έχει 15 λεπτά για να μελετήσει ένα από τα κείμενα και να γράψει κάποιο σχόλιο. Τα σχόλια διαβάζονται στην ολομέλεια της τάξης και τροφοδοτούν την ανταλλαγή απόψεων. Οι ομάδες εξηγούν γιατί επέλεξαν να μελετήσουν το συγκεκριμένο κείμενο, ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ποια στοιχεία κάνουν ενδιαφέρουσα μια δημοσίευση (επίκαιρο θέμα, εντυπωσιακή εικόνα, ελκυστικός τίτλος  κτλ.)



4.       Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου: Με καθοδήγηση οι ομάδες πραγματοποιούν στοχευμένη αναζήτηση σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα πληκτρολογώντας στη google:                                                      site: youtube.com lappin lapinova,  ώστε να οδηγηθούν στο video με τίτλο Lappin and Lapinova και link: https://www.youtube.com/watch?v=H_fRPbAndGY    (5΄)                                                                      Παρακολουθούν την ταινία μικρού μήκους (4΄) και απαντούν σε μια ερώτηση του φύλλου εργασίας (8΄). Η διαδικασία ολοκληρώνεται με παρουσίαση των απαντήσεων στην ολομέλεια της τάξης (8΄).

                                                       

Φύλλο Εργασίας

                                                   Ας γίνουμε σκηνοθέτες

1η ομάδα:

Οι ηθοποιοί αποδίδουν ικανοποιητικά τα συναισθήματα και το χαρακτήρα των ηρώων του διηγήματος; 

2η ομάδα:

Η μουσική επένδυση είναι επιτυχημένη; Θα επιλέγατε κάτι διαφορετικό;

3η ομάδα:

Οι εικόνες και τα χρώματα που επιλέχθηκαν ταιριάζουν με το κλίμα του διηγήματος;

  ομάδα

Τα κοστούμια και τα αντικείμενα ταιριάζουν με τον τόπο και το χρόνο του διηγήματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου